We are a not-for-profit, licensed adoption agency providing adoption services in the U.S.A.

Are you pregnant and considering making an adoption plan?

Call 1-800-982-3678 Anytime

Get Acquainted Meeting Agenda

What to Expect

Friends in Adoption (FIA) has developed a day-and-a-half Get Acquainted Workshop (GAW) that will give you a complete and effective overview of the FIA‘s adoption process. Pre-registered participants arrive by 5 pm to learn about FIA‘s history, meet the staff and one another, and begin to discuss that the focus of each adoption is on the child while enjoying dinner together.

A full-day workshop starts at 9 a.m. the next day. FIA staff members review the steps in joining FIA, how the home study process works, and how FIA works with adoptive family profiles. The workshop includes segments on what to expect while active and waiting, what to expect when an expectant mother or couple wishes to work with you, and an outline of the fees associated for adoption services. The GAW includes actual stories shared by adoptive parents and by birth parents. Staff will discuss the topic of “visible” adoption, including transracial adoption, and will discuss post-adoption contact and support.

The GAW is an exciting day-and-a-half event that includes wine-and-cheese, dinner, breakfast, and lunch — an opportunity for fellowship from those considering adopting with FIA. It is the first step for prospective adoptive parents who are considering working with Friends in Adoption.

Learn More About the GAW

Sample Agenda

Below is a Sample Agenda from one of our GAW meetings:

Day 1

Time Duration Activity
5 pm 30 minutes Wine and Cheese
5:30 pm 1 hour and 30 minutes Meeting Begins

  • a. History of FIA
  • b. Staff Introductions
  • c. Attendee Introductions
  • d. Video
7 p.m. Dinner

Day 2

Time Duration Activity
9 am 45 minutes Meeting Begins

  • a. Steps in Joining FIA
  • b. Home Study and Application
  • c. Profiles
  • d. Once You Are Active
9:45 a.m. 30 minutes Case Management/Once You Are Matched
10:15 a.m. 15 minutes Financial
10:30 a.m. 15 minutes Stretch Break
10:45 a.m. 45 minutes Birth Parents Share Their Stories
11:30 a.m. 45 minutes Adoptive Parents Share Their Stories
12:15 p.m. 45 minutes Lunch
1 p.m. 30 minutes Visible Adoption
1:30 p.m. 1 hour and 15 minutes Resiliency — Case Scenarios
2:45 p.m. 15 minutes Stretch Break
3 p.m. 30 minutes Post Adoption
3:30 p.m. 45 minutes Breakout Sessions
4:15 p.m. 15 minutes Circle of Support
4:30 p.m. Adjourn — Safe Travels

Register for a GAW!

Recent GAW Reviews

GAW review – by Alan and Laura
|

"Dear FIA Staff, Thank you, again, for organizing such a terrific GAW. We were extremely impressed with all of you and are grateful for the information you provided as well as the issues you raised... Read More

Read More GAW Reviews

GAW Photo Gallery

Register for a GAW!

Please Share, Thank You!